W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.
Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.
Kolacja a’ la carte. Co to oznacza?
Określenie „a’la carte” pochodzi z języka francuskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „według karty”. Goście zamawiają wybrany posiłek z karty menu danej restauracji. Przychodząc na taki rodzaj kolacji siadamy przy stołach, na których znajduje się jedynie zastawa i dekoracja – nie ma na nich gotowych dań ani napojów. Goście otrzymują menu restauracji i dopiero wtedy wybierają z niego interesujące ich propozycje dań, które mogą potem zamówić. Kelnerzy serwujący potrawy powinni pomagać w wyborze odpowiednich potraw oraz w dobieraniu do nich najbardziej pasujących win albo innych napojów.
Najważniejsza jest jakość
Restauracje, które mają w swojej ofercie kolacje a’la carte są bardzo dobrze zorganizowanymi miejscami. Obsługa oraz kuchnia muszą pracować niezwykle sprawnie, ponieważ każde opóźnienie będzie odczuwalne przez czekających na posiłek gości. Restauracje takie stawiają przede wszystkim na najwyższą jakość serwowanego jedzenia, które spełni wymagania nawet najbardziej wymagających klientów oraz starają się zachowywać najwyższe standardy organizacji pracy.
Liczy się także zgranie wszystkiego w czasie. Goście, którzy zasiadają do wspólnej kolacji przy jednym stoliku powinni otrzymywać w tym samym czasie posiłki z jednej grupy. Wszyscy powinni dostać w tym samym momencie przystawki, potem danie główne, a na końcu deser. Istotne jest też podawanie napojów w odpowiednim momencie tak, aby pasowały do obecnych w danej chwili na stole dań. Wydaje się to nam logiczne, ale dla obsługi restauracyjnej jest to prawdziwe wyzwanie i bardzo trudne zadanie.
Restauracja hotelu Sleep we Wrocławiu
W naszej hotelowej restauracji możecie spróbować kolacji a’la carte. Nasi kucharze to profesjonaliści, którzy niezwykle starannie przygotowują wszystkie oferowane przez restaurację potrawy. Składniki, z jakich gotowane są dania pochodzą tylko od lokalnych dostawców. Są zawsze świeże i najwyższej jakości. Menu jest ułożone w taki sposób, aby zaspokoić gusta wszystkich gości. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie – zarówno wytrawni koneserzy, jak i dzieci.