W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.
Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.
Obiad weselny zamiast tradycyjnego wesela
Coraz więcej Par Młodych rezygnuje ze ślubów kościelnych i hucznych wesel, decydując się na skromną uroczystość w Urzędzie Stanu Cywilnego i obiad w restauracji dla rodziny i najbliższych. Jak organizuje się obiad weselny i czym różni się on od tradycyjnego wesela?
Elegancko, ale nie hucznie
Obiad weselny można nazwać okrojoną formą wesela. Para Młoda zaprasza gości do eleganckiej restauracji, gdzie czeka na nich kilkudaniowe menu i alkohol. Goście wznoszą toasty za Młodą Parę, a ta między posiłkami stara się porozmawiać chociaż przez chwilę z każdym z nich. Oczywiście jako deser pojawia się obowiązkowy, ślubny tort, który para kroi razem. Przeważnie obiadowi weselnemu nie towarzyszy muzyka i tańce. Po zjedzeniu posiłku goście wracają do domów. Jednak czasami Pary Młode organizują obiad weselny w restauracji niedaleko dyskoteki lub klubu. Wtedy, po zakończeniu części oficjalnej, chętni mogą wybrać się na wspólną zabawę. Obiad weselny jest świetnym rozwiązaniem dla par, które nie lubią robić wokół siebie szumu lub wolą wydać zaoszczędzone pieniądze na budowę domu czy fajny wyjazd. Często decydują się na niego też pary, które są już w ciąży, aby nie nadwyrężać zdrowia Panny Młodej.
Jak zorganizować obiad weselny?
To proste, wystarczy znaleźć restaurację, która organizuje przyjęcia weselne i zapytać o możliwość zorganizowania obiadu. Zwróćmy uwagę na wystrój sali i kulturę osobistą obsługi. Doświadczona załoga poradzi nam, jakie menu wybrać, jak rozstawić stoły i jakie rozwiązania sprawdzały się dobrze w wypadku innych par. Przeważnie podczas obiadu weselnego serwuje się dania kuchni polskiej, warto więc znaleźć restaurację, która się w nich specjalizuje. Spytajmy obsługę, czy będziemy jedynymi gośćmi na sali tego popołudnia. Jeśli nie, dowiedzmy się, czy w jakiś sposób nasza część będzie oddzielona od reszty stolików restauracyjnych, aby zachować kameralną, rodzinną atmosferę. Jeśli istnieje taka potrzeba, przy okazji spytajmy o dostępność pokoi dla gości, którzy przyjadą na naszą uroczystość z daleka.